< Tilbage

Nyt NYT31-01-2019 - 10:26

Læs det nye NYT

Ser denne nyhedsmail mærkelig ud? - Klik her for webversion
 

Januar 2019

En lille ny

Vores kvægdyrlæger Maibritt og Lau Ranch-Nielsen er den 11. januar blevet forældre til en lille pige.
Hun er født 6 uger for tidligt med en vægt på knap 1400 gram. Hun har været stabil helt fra starten, men får mad via sonde.
 
Både Maibritt og Lau er på barsel, men vi skal nok passe godt på jeres køer, mens de passer på den lille Clara.


 

Økonomikonference i Aars

Den 11. februar kl. 10-15 i Messecenter Vesthimmerland

Vejen til en bedre totaløkonomi i mælkeproduktionen
 Dyrlægerne Himmerland Kvæg, LMOog Viking Danmark inviterer til Økonomikonference i Aars.
 
 

 

Med Nynne i klovboksen

Kursus i klovbeskæring den 3. april

Vi gentager det populære kursus i klovbeskæring og har denne gang skruet helt op for ekspertisen.
Underviser er nemlig en af Danmarks mest anerkendte klovspecialister, Nynne Capion, dyrlæge og lektor ved Københavns Universitet.
 
Praktisk orienteret - Baggrunden for kurset er, at mange bedrifter i dag har anskaffet sig en klovbeskæringsboks for at tage klovproblemer i opløbet.
Personen, der står med værktøjet, skal have styr på det, og det giver dette kursus,et godt grundlag for. Vi afholder kurset på Nordjyllands Landbrugsskole.
 
Førstehjælp i boksen - Kursisterne bliver klædt på til at kunne lægge en forbinding eller sætte en sko på en halt ko. Til de praktiske øvelser har hun kvægdyrlægerne Peter Viinberg og Poul Erik Nørgaard Nielsen og en klovbeskærer til at hjælpe sig.
Den praktiske del af kurset prioriteres højt, da det er vigtigt, at have det rigtige håndelag til at håndtere værktøjet.
 
Kurset foregår i værkstedet med rigtige ’koben’ fra slagteriet. De afskårne ben repræsenterer mange eksempler på klovproblemer, som kan bruges konstruktivt i undervisningen.
I Riddersalen holder Nynne Capion oplæg i forbindelse med den teoretiske del af kurset.
 

 

 

 

 

 


 

Tilsyn af udegående dyr

Fortolkning af lovgivningen omkring tilsyn af udegående dyr sommer og vinter – efter udtalelser fra Det Veterinære Sundhedsråd. Nedenunder er anført de vigtigste budskaber.
Kreaturer af malkekvægrace skal tilses daglig uanset om de er på stald eller på græs og uanset om det er vinter eller sommer.
 
Det kan være nødvendigt at tilse dem oftere, hvis de er syge eller i fødsel.
Hvis kalve (0-6 mdr.) er udendørs skal de tilses minimum 1 gang daglig – også selvom det er af kødkvægsrace, går sammen med deres mor og udfører naturpleje.
 
Kødkvægsdyr på græs bør, også selvom de udfører naturpleje, tilses jævnligt. Det anser rådet for at være en gang om dagen i langt de fleste tilfælde. En gang om ugen er ifølge rådet alt for sjældent. Grunden er, at man ikke sikrer dyrenes velfærd, da de let kan komme til skade eller blive syge i løbet af en uge.
 
Herudover skal dyr af malkekvægrace ifølge loven om hold af malkekvæg, tages på stald om sommeren, hvis der er ekstreme verjrforhold.

 

 

 


 

TalentKursus 1, 2 og 3

Til foråret udbyder vi 3 nye kurser: TalentKurser
Talentkurser henvender sig til ansatte i kvægbesætninger der har deltaget i vores Basiskurser og/eller har flere års erfaring i at passe malkekvæg.
 
Undervisningssproget vil primært være engelsk.
 
Kurserne bliver afviklet i marts og april med kvægdyrlæge Kirsten Borup og Torben Bennedsgaard samt eksterne eksperter som undervisere.
Læs mere i næste NYT.

 


 

Registrering af patteforsegler og goldpenicillin

Når der registreres behandlinger i DMS, kan der kun registreres en sygdomskode pr. diagnose. Hidtil har det været muligt at have patteforsegler og goldpenicillin på en og samme diagnose.
Fremadrettet skal der laves besætningsdiagnose på såvel antibiotika som patteforsegler. Én ko, der behandles med både penicillin og patterforsegler, skal således registeres som behandlet på to besætningsdiagnoser.
Ændringen gør det muligt, at evaulere på de to behandlinger hver for sig.


 

Nyt om obl. sundhedsrådgivning

Kursus i mælkefeber og tilbageholdt efterbyrd er ændret. Tidligere var den teoretiske del af kurset på 10 timer. Dette er fra årsskiftet ændret til et 4 timers kursus.
Den praktiske del af kurset, med 5 behandlinger på egen bedrift, er uændret. Der skal heller ikke længere udstedes autorisation fra Fødevarestyrelsen på genenmførsel af kurset – et kursusbevis fra den dyrlæge, der underviser, er nok.
 

 

Rådgivningskategorier er afskaffet

Begreberne skærpet rådgivning og ekstra rådgivning blev afskaffet fra nytår. Alle besætninger er dermed i en og samme rådgivningskategori, svarende til alm. rådgivning i det gamle system.
 

 

Dyrlæger & Ko guldsponsor til Kvægkongres

Igen i år har Dyrlæger & Ko valgt at være sponsor på årets Kvægkongres i Herning.
Samtidig vil vi være repræsenteret med en stand på kongressen. Vi byder på en forfriskning og har spændende præmier på højkant.
Kvægkongressen foregår i Herning Kongrescenter mandag den 25. og tirsdag den 26. februar 2019.

 


 

Ny Salmonella dublin bekendtgørelse

Så er grebet strammet endnu engang i bekæmpelsen af Salmonella dublin. De nye regler trådte i kraft pr. 1. januar 2019. Vi opfordrer til, at du tager en snak med din dyrlæge om hvilken betydning den nye lovgivning har for netop din besætning.
 

 

KALENDER


 

Økonomikonference i Aars

Se programmet og tilmelding her

11. februar

 


 

Basiskursus Kalvesundhed

Tilmelding

19. februar


 

Basiskursus Yversundhed og malkning

Tilmelding

5. marts


 

Agro Nord 2019

Mød os på Agro Nord 2019. Du får lidt godt til ganen og en snak om køer
Du finder os på stand 903

6. marts


 

Basiskursus Reproduktion og kælvningsmanagement

Tilmelding

12. marts


 

Praktisk kursus i klovbeskæring
Med Nynne i klovboksen

Tilmelding

3. april


 
For yderligere information kan vi kontaktes på tlf. 96 98 28 51 eller tilmeld dig direkte på www.kvaeghim.dk ved at klikke på kalenderen.
 
< Tilbage